Vijf van de zes verdachten van de groepsverkrachting in New Delhi zijn formeel aangeklaagd voor verkrachting en moord. Een zesde verdachte is voorlopig niet aangeklaagd omdat hij mogelijk nog minderjarig is. Waarschijnlijk wordt hij voor een jeugdrechtbank gedaagd. Naar zijn leeftijd wordt nog onderzoek gedaan.

De aanklacht tegen de vijf omvat zo'n duizend pagina's. De Indiase politie heeft dertig getuigen gehoord, onder wie de vriend van de overleden vrouw. Hij raakte bij de groepsverkrachting in een bus zwaargewond. De 23-jarige studente overleefde het drama van 16 december niet en overleed afgelopen vrijdag in een ziekenhuis in Singapore.

Massale protesten

Mogelijk wordt tegen de mannen de doodstraf geëist. Die wordt zelden uitgevoerd in India. De rechtszaak begint volgens de BBC komend weekend.

De verkrachting leidde tot massale protesten in veel steden in India. Veel Indiërs zijn boos dat vrouwen slecht beschermd worden tegen seksgerelateerd geweld. In New Delhi wordt iedere veertien uur aangifte gedaan van verkrachting.

De politie is vaak laks met het onderzoeken van verkrachtingen. Na de groepsverkrachting pleegde nog een meisje zelfmoord, nadat de politie haar geadviseerd had om een aanklacht wegens verkrachting te laten vallen.

STER reclame