Justitie in Egypte is een onderzoek begonnen tegen een komiek die op tv herhaaldelijk de draak heeft gestoken met president Morsi.

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht van een advocaat, die vindt dat presentator Bassem Youssef met zijn imitaties de president heeft "beledigd" en diens "gezag heeft ondermijnd".

De Egyptische afdeling van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageert bezorgd. De organisatie wijst erop dat justitie de afgelopen maanden meer smaadonderzoeken is gestart die op gespannen voet staan met de vrijheid van meningsuiting.

Afgelopen weekeinde liet een onafhankelijke krant weten ook onder vuur te liggen. Volgens medewerkers van de president zou de krant "onjuiste berichten" over hem hebben verspreid.

Geen bemoeienis

De kritiek komt een week na het referendum over een nieuwe grondwet, die volgens de oppositie te islamitisch is en die in strijd zou zijn met de persvrijheid. Volgens woordvoerders van Morsi heeft de president geen enkele bemoeienis met de gerechtelijke stappen tegen journalisten.

Het tv-programma van Bassem Youssef is gebaseerd op de satirische 'The Daily Show' van Jon Stewart. In die Amerikaanse show is hij ook een keer te gast geweest. De komiek imiteerde onder meer Morsi's manier van spreken, waarbij het gezicht van de president was geprojecteerd op een kussen.

STER reclame