NOS NieuwsAangepast

Beurs in 2012 beter dan sparen

Door financieel redacteur André Meinema

Je zou er voor tekenen: de Amsterdamse beurs zet een jaarrendement van zo'n 9 procent neer. Als je het dividend (winstuitkering) meerekent komt je zelfs op circa 13 procent uit.

Dat is stukken beter dan het rendement van een spaarboekje dat met enige moeite de 2 procent haalt. En ook meer dan de 6 procent die je dit jaar kon verdienen met beleggen in goud. Alleen wie in schulden heeft belegd, staatsobligaties en bedrijfsobligaties, is met gemiddeld 11 procent net zo goed af.

Orakelachtig

Het herstel op de Europese beurzen liep synchroon aan het zicht op een uitweg uit de eurocrisis. Beleggers putten hoop uit het vage perspectief, te midden van weer tegenvallende economische groei en opduikende R-woord: recessie. Maar net als de voorbije twee jaar was de obligatiemarkt leidend en keken beleggers vooral naar de rentestanden, de yield en de spread. En daar daalde iets van rust neer aan het eind van de zomer.

Wat regeringsleiders niet voor elkaar kregen, lukte ECB-president Mario Draghi wel. Zijn orakelachtige woorden dat de ECB er alles aan zou doen om de euro te redden ("Geloof me, het zal genoeg zijn") werkte als olie op de golven.

Rendementen

De verschillen zijn echter groot als je kijkt naar de indices als graadmeters voor het beurssentiment en beursrendement. Voor het beste rendement moest je dit jaar op de beurs van Frankfurt zijn. De Duitse DAX sloot afgelopen vrijdag al de deuren en zette een jaarwinst neer van 29,7 procent.

Ook in Parijs was meer te verdienen: de CAC40 schreef er 14,5 procent bij. In Londen komt de FTSE niet verder dan ruim 6 procent. De verschillen zijn vooral toe te schrijven aan de aandelenfondsen waaruit een index is opgebouwd.

Herstel

Winners and losers

Op de aandelenmarkten waren er grote uitschieters. Het aandeel KPN, worstelend met de telecommarkt, investeerders en investeringen, verloor 60 procent. Grondstoffenbedrijven als staalreus Arcelor Mittal en Shell verloren terrein door de verzwakkende economie.

Afgehaakt

Een beetje sneu is het wel voor die beleggers die dit jaar zijn gestopt met beleggen omdat ze hun buik vol hadden van de achtbaan. Ze stallen hun geld liever veilig op een spaarrekening. Volgens een onderzoek van Retail Investors van eerder dit jaar zijn in ons land 380.000 beleggers afgehaakt . Dat is een op de drie kleine beleggers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl