NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Paniekvlucht vogels om vuurwerk

Niet alleen huisdieren hebben vanavond last van het afsteken van vuurwerk. Ook vogels raken in paniek als ze na middernacht de harde knallen horen. Met een speciale weerradar in De Bilt en Den Helder houden vogelonderzoekers het gedrag van watervogels bij tijdens de jaarwisseling.

Op de radarbeelden van eerdere jaren is te zien dat de vogels massaal in beweging komen. Op sommige plekken vliegen meer dan duizend vogels per vierkante kilometer de lucht in. Volgens Sovon Vogelonderzoek vliegen de dieren bovendien veel hoger dan normaal. "Ze gaan tot wel een halve kilometer. Dat is voor een vogel erg hoog", zegt Albert de Jong van Sovon.

Paniek

De radar staat zo ingesteld, dat alleen het gedrag van grote vogels als eenden en ganzen wordt gemeten. Op de beelden is te zien dat het vrijwel stil is in de lucht rond 23.00 uur. Vlak na middernacht kleurt het radarbeeld ineens rood. Dat betekent dat er extreem veel vogels de lucht in zijn gegaan.

Volgens Sovon zijn de vogels in paniek. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de dieren. Ze raken gedesoriënteerd en kunnen tegen bijvoorbeeld hoogspanningskabels opvliegen.

STER reclame