1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Verbeet kritisch over 'uitruilformatie'

Door politiek redacteur Wilco Boom

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-prominent Gerdi Verbeet maakt zich zorgen over de manier waarop het nieuwe VVD/PvdA-kabinet tot stand is gekomen. Het besluit van de regeringspartijen om onderwerpen uit te ruilen in plaats van compromissen te sluiten, kan ervoor zorgen dat er onvoldoende draagvlak is voor maatregelen.

"Het zal zich moeten bewijzen of dit werkt", zegt Verbeet in een interview met het NOS Radio 1 Journaal, waarin zij terugblikt op haar Haagse jaren. "Het lijkt mij ingewikkeld. Men zal toch in de praktijk moeten zoeken naar oplossingen waar de meeste mensen zich in kunnen vinden."

Compromis

VVD en PvdA ruilden tijdens de formatie van het nieuwe kabinet veel onderwerpen uit. Zo leverde de VVD de volledige aftrekbaarheid van de hypotheekrente in en legde de PvdA zich neer bij een ingreep in de duur van de WW. De twee partijen wilden geen waterige compromissen sluiten.

Verbeet heeft daar begrip voor. Maar zonder compromissen dreigt volgens Verbeet opstand, zoals die bij de VVD ontstond tegen het plan om een inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren. Onder druk van de achterban moest VVD-leider en premier Rutte dit voornemen inslikken. Verbeet: "Zoiets kan bij de PvdA ook gebeuren. Eigenlijk mag je als kabinet pas tevreden zijn als je je hebt ingespannen om een zo groot mogelijk steun in de Kamer te verwerven."

Verbeet klinkt niet erg optimistisch over de kans dat Rutte II de volledige periode van vier jaar volmaakt. "Nou, laten we het hopen. Ik hoop het echt omdat het voor de stabiliteit van het land heel goed zou zijn als een kabinet een keer de rit uitzit. De traditie van het compromis is een Nederlandse traditie die hoog moet worden gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl