Al 50.000 klachten vuurwerkoverlast

Aangepast op

Er zijn al meer dan 50.000 klachten over vuurwerk binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Gisteren en vandaag is het aantal klachten sterk toegenomen, meldt GroenLinks, de partij die het meldpunt heeft opgezet.

Alleen al vandaag zijn tot nu toe 10.000 meldingen gedaan. Die toename schrijft GroenLinks toe aan de start van de legale verkoop van vuurwerk, afgelopen vrijdag. Tot dat moment hadden de klachten betrekking op illegaal vuurwerk en werd met name geklaagd over zware vuurwerkbommen.

Grote steden

Dit weekeinde gaan de klachten meer over het constante knallen en knetteren (50 procent), over huisdieren die van slag raken (10 procent) en over gevaarlijke situaties voor voorbijgangers en schade aan bijvoorbeeld vuilnisbakken (5 procent).

De meeste meldingen komen uit de vier grote steden: Rotterdam (2400), Amsterdam (2000), Den Haag (1700) en Utrecht (1000). Maar ook uit middelgrote gemeenten komen klachten binnen: 800 uit Groningen, 700 uit Enschede, 650 uit Zoetermeer en 600 uit Nijmegen.

Vuurwerkshows

Het meldpunt is vorig weekeinde geopend en na een paar dagen waren er al bijna 20.000 meldingen. GroenLinks is verrast door het grote aantal klachten. "We hadden verwacht er zeker meer dan 1000 te krijgen", zegt een woordvoerder, "en 5 à 10.000 hadden we ook nog wel voor mogelijk gehouden. Maar het aantal klachten is vele malen groter".

Na de jaarwisseling worden de meldingen aangeboden aan de Tweede Kamer. GroenLinks zou het liefst zien dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken en dat gemeenten professionele vuurwerkshows organiseren.