Paris en Reichelt delen zege Bormio

Aangepast op

De wereldbekerafdaling in Bormio heeft twee winnaars opgeleverd. De Italiaan Dominik Paris raasde net als de Oostenrijker Hannes Reichelt in 1.58,62 van de 3.270 meter lange Stelvio-piste.

Het was sowieso dringen aan de top van het klassement. De Noorse leider in het afdalingsklassement Aksel Lund Svindal finishte op 0,01 seconde als derde, terwijl de Oostenrijker Klaus Kröll op 0,02 van de winnaars vierde werd.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de wereldbeker bij de mannen dat de verschillen in de topvier zo klein waren.

Droom

Voor Paris was het zijn eerste zege in de wereldbeker. "Ik heb er altijd van gedroomd om op de afdaling bij de besten te horen. Vandaag is mijn droom uitgekomen", jubelde de Italiaan.

Reichelt was voor de zesde keer succesvol in WB-verband, maar voor de eerste maal op de afdaling. "Ik ben er trots op dat ik nu op het lijstje van Oostenrijkse winnaars op de afdaling sta. Dat is heel belangrijk bij ons. Ik heb nog is de juiste wedstrijd gekozen, de een na moeilijkste na Kitzbühel", aldus Reichelt die de Oostenrijkse ploeg de eerste wereldbekerzege van het seizoen op de snelle nummers bezorgde.

Svindal was onder de indruk van de kleine verschillen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt", aldus de Noor, die zijn leidende positie in de stand om de algemene wereldbeker verstevigde.

Van Heek 39ste

De Nederlander Marvin van Heek werd 39ste. Hij gaf bij zijn eerste optreden op de moeilijke piste in Bormio 3,67 seconden toe op de winnaars.

Van Heek verbaasde half december met de achtste plaats bij de afdaling in Val Gardena. "Natuurlijk waren daar de omstandigheden bijzonder, maar om in de toptien te finishen moet je wel goed kunnen skiën", zei zijn coach Romain Richard.

"Het was daarna druk. De prestatie van Marvin kreeg veel aandacht, maar we moeten oppassen voor te hoge verwachtingen. Maar Marvin leert snel. Twee jaar geleden hadden we niet durven dromen dat we nu al zo ver zouden zijn."

De afdalingsspecialisten hebben nu even rust. Op Nieuwjaarsdag is er een slalom in de stad München, midden januari volgt de afdaling van Wengen.