Verkrachte studente India overleden

Aangepast op

De Indiase studente die vorige week in een bus werd mishandeld en verkracht, is aan haar verwondingen overleden. Haar familie was bij haar toen ze stierf.

De vrouw en haar vriend zaten vorige week in een bus toen ze werden aangevallen door dronken mannen. De vrouw werd meerdere malen verkracht en zij en haar vriend werden geslagen met ijzeren staven. Daarna werden de slachtoffers uit de rijdende bus gegooid.

Door de mishandeling had de vrouw ernstig hersenletsel en zware inwendige verwondingen opgelopen. Na drie operaties in New Delhi werd ze afgelopen donderdag overgebracht naar Singapore.

Protesten in India

De afgelopen twee weken gingen in India veel mensen de straat op om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. De regering heeft al besloten het blinderen van bussen te verbieden en wil voortaan de namen, adressen en foto's van veroordeelde verkrachters op internet publiceren.

New Delhi verwacht dat het nieuws over de dood van de vrouw vandaag opnieuw tot grote protesten leidt. Daarom zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Grote delen van het centrum van New Delhi zijn afgegrendeld, een aantal metrostations is gesloten en mensen krijgen het advies niet naar de stad te komen. Verder geldt er een samenscholingsverbod; meer dan vijf mensen mogen niet bij elkaar zijn

Premier bedroefd

Premier Manmohan Singh zegt bedroefd te zijn door het overlijden van de studente. Hij hoopt dat er wat zal veranderen in India: "Het zou een goed eerbetoon zijn als we deze emoties kunnen omzetten in een constructief plan van aanpak."

Zes verdachten, onder wie de buschauffeur, zitten vast. Zij worden beschuldigd van moord en kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Door: Anna