Canada wil ex-nazi uitzetten

Aangepast op

De Canadese regering probeert voor de derde keer de vermeende oorlogsmisdadiger Helmut Oberlander het land uit te zetten. Oberlander is een Duitstalige Oekraïener die sinds 1954 de Canadese nationaliteit heeft.

De regering wil de 88-jarige voormalige aannemer zijn Canadese nationaliteit ontnemen omdat hij bij zijn naturalisatie-aanvraag heeft gezwegen over zijn lidmaatschap van een moordcommando van de SS.

Het Canadese hooggerechtshof heeft de uitzetting van Oberlander al twee keer tegengehouden omdat er geen bewijs is dat hij zich schuldig heef gemaakt aan oorlogsmisdaden. Hij zou als 17-jarige zijn gedwongen als vertaler mee te gaan met een moordcommando van de SS.

Volgens het hooggerechtshof is hij nooit een nazi geweest, en heeft hij destijds niets over zijn oorlogsverleden gezegd omdat er niet naar gevraagd werd.

Vastbesloten

In een verklaring zegt de regering dat Oberlander niet had moeten zwijgen over zijn militaire verleden. De regering zegt vastbesloten te zijn iedereen het land uit te zetten die zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, volkenmoord en misdaden tegen de mensheid.

Ook ditmaal stapt Oberlander naar de rechter om zijn uitzetting aan te vechten. Volgens een van zijn advocaten zitten joodse groepen achter de hernieuwde poging om hem het land uit te krijgen.

Lijst

Oberlander staat op de lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum. Het Canadese centrum voor Israël en Joodse zaken zegt de beslissing van de regering toe te juichen. Volgens de organisatie zou er met de uitzetting van Oberlander recht geschieden.