NOS NieuwsAangepast

Ook vuurwerkoverlast in Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Langs de weg staat een rij rode vlaggen. 'Vuurwerk', luidt de simpele maar doeltreffende tekst erop. Ook op andere plaatsen in Paramaribo wordt het knaltuig sinds donderdag met spandoeken en billboards aangeprezen.

"Toch ziet Paramaribo er zo kort voor de jaarwisseling heel anders uit dan vroeger," zegt Anthony uit Den Haag. Hij komt al sinds 1994 bijna elk jaar naar zijn geboorteland om Kerst en Oud en Nieuw te vieren. "Vroeger was het al vanaf 1 december raak. De vuurwerkwinkels gingen dan open en vanaf dat moment hing de stad al vol met kruitdamp. Maar nu is het doodstil, bijna net zo saai als in Nederland."

Ongelukken

De afgelopen jaren heeft de regering maatregelen genomen om vuurwerkongelukken en overlast te voorkomen. En dat is goed merkbaar. Op een paar illegale knallen na is het stil in Paramaribo. Glenn Cooman van het Korps Brandweer Suriname (KBS) vertelt dat het aantal ongelukken de afgelopen jaren steeg van rond de 15 naar bijna 50 per jaar. "Met het inkorten van de verkoopperiode willen we terug naar het oude aantal."

Manager Gajapersad van JAHI, de grootste vuurwerkimporteur en verkoper, vindt de maatregelen overdreven. "Een paar dagen geleden is er een stuk vuurwerk ontploft in de handen van een jongen van zeventien. Hij moet waarschijnlijk zijn hand missen. Maar de legale verkoop was nog niet eens begonnen. De verkopers van illegaal vuurwerk verpesten het voor de goedwillenden zoals wij."

Glenn Cooman erkent dat er inderdaad nog veel illegaal vuurwerk het land binnenkomt. "Dat heeft zeker onze aandacht en die van de douane. Maar ook met legaal vuurwerk gebeuren er ongelukken."

Toeristen

De negatieve houding van de handelaren heeft volgens manager Gajapersad niets te maken met daling van hun omzet. "Ik verkoop door de maatregel geen bombel (rotje) minder," zegt hij. "De verkoop concentreert zich nu op de dagen vlak voor Oudejaarsdag. Maar ik vind dat we bepaalde tradities in ere moeten houden."

Hij wijst op de stroom toeristen die op het door vuurwerk omlijste Oud en Nieuw afkomen. "Dagen achtereen vuurwerk afsteken en dan het nieuwe jaar ingaan. Zo hebben we het altijd gedaan." Gajapersad is bang dat dit het begin van het einde is. "Er gaan nu zelfs al stemmen op om de traditionele 'Pagara-estafette' op Oudejaarsdag in de binnenstad van Paramaribo te verbieden. Om twaalf uur 's middags worden er over kilometers lengte pagara's (vuurwerkslingers) afgestoken. Daarna is het één groot verbroederend feest. Het zou toch verschrikkelijk zijn als dat ook nog zou verdwijnen?"

Woordvoerder Cooman van de brandweer zegt dat het allerminst de bedoeling van de overheid is een stokje voor de festiviteiten te steken. "Natuurlijk gaan wij die niet dwarsbomen. Wij hebben een vuurwerktraditie en die moet ook blijven. Maar wij willen ongelukken tot een minimum beperken".

Klachtenlijn

Sinds dit jaar kan het publiek bellen naar een klachtenlijn van de brandweer. Die is nu een paar dagen in de lucht en heeft zijn nut volgens Cooman al bewezen. "We kregen tips over kleine kinderen die met vuurwerk speelden en we hebben gisteren na een tip een illegale vuurwerkhandel gesloten. Veiligheid staat voorop bij het feesten. Je gaat het oude jaar uit met tien vingers en twee ogen. En het is de bedoeling dat je daarmee ook het nieuwe jaar weer begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl