'Kritiek Asscher op AH niet terecht'

Aangepast op

Minister Asscher kan zijn pijlen beter op andere supermarkten richten dan op Albert Heijn. Dit zegt de keurmerkorganisatie voor de champignonteelt in een reactie op uitspraken van Asscher. Die riep consumenten vandaag op om alleen nog champignons te kopen bij supermarkten waar 'eerlijk' geproduceerde champignons worden verkocht. Hij haalde daarbij hard uit naar Albert Heijn, dat champignons zonder keurmerk zou verkopen.

Bart Jan Krouwel van de keurmerkorganisatie Fair Produce zegt dat er met Albert Heijn niet veel mis is. Op Jumbo, Aldi en Lidl heeft hij veel meer aan te merken.

Volgens Krouwel koopt Albert Heijn zijn champignons bij twee telers die binnenkort het keurmerk van zijn organisatie krijgen. "Het is een kwestie van tijd en dan is het opgelost", zei Krouwel in het Radio 1 Journaal. Jumbo, Aldi en Lidl willen niet met zijn organisatie samenwerken.

Misstanden

Asscher deed zijn oproep naar aanleiding van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, dat gisteren over misstanden in de champignonteelt ging. Sommige telers betalen hun veelal Oost-Europese plukkers veel minder dan het wettelijk minimumloon. Ze zijn ook vaak slecht gehuisvest.

Fair Produce probeert daar wat aan te doen. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan bedrijven die hun werknemers volgens de Nederlandse wet- en regelgeving belonen en goed huisvesten. C1000, COOP en Jan Linders hebben dit keurmerk al.