Ryanair bezuinigt op veiligheid

Aangepast op

Naast bezuinigingen op beenruimte en service bespaart Ryanair blijkbaar ook op je veiligheid. Volgens vier anonieme piloten wordt er door het bedrijf "druk uitgeoefend om zo min mogelijk brandstof te tanken, om geld te besparen." Beïnvloedt dat de veiligheid? "Ja, dat doet het."

De piloten zijn ook bang om zich ziek te melden, uit angst dat hun vakantiedagen niet worden toegekend.

De piloten doen vanavond in het KRO-programma Reporter een boekje open over de Ierse low-budget vliegmaatschappij. "Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden", zegt een van de piloten.

Valencia

Op 26 juli moesten drie vliegtuigen van Ryanair een noodlanding maken in Valencia. De directie van Ryanair zei tijdens een persconferentie dat de procedures correct gevolgd waren, maar de piloten in Reporter zeggen dat een rampscenario dichtbij was.

De klokkenluiders hebben het in de uitzending over een "diepgewortelde angstcultuur" binnen het bedrijf, waarbij piloten die hun zorgen uiten, worden gestraft.

Een van de sancties die een kritische piloot kan verwachten is overplaatsing naar een basis ver van hun woonplaats. Een voormalig gezagvoerder beschrijft de stijl van het management als "een dictatuur."

Vakbond

Voorzitter Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is geschokt en vindt dat Ryanair moet stoppen met deze praktijken.

"Maar het probleem met Ryanair is dat ze hebben gezegd dat ze nooit zaken zullen doen met vakbonden, dus dat wordt nog een hele klus." De VNV eist een onderzoek naar Ryanair.

Door: Luuk