Tien jaar voor wurgen vriendin

Aangepast op

De rechtbank in Den Haag heeft een inwoner (33) van deze stad tot een celstraf van 10 jaar veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin (40). Het Openbaar Ministerie had wegens moord 16 jaar geëist, maar de rechtbank denkt dat de man in een opwelling heeft gehandeld.

De man meldde zich op 27 juni van dit jaar op het politiebureau met de mededeling dat hij zijn vriendin net had gedood. Hij zei dat hij veel schulden had en geen andere uitweg had gezien.

Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat de man al een jaar zijn huur niet had betaald. De huurschuld was opgelopen tot 12.000 euro. De vrouw wist hier niets van en ook niet dat de woning die dag vanaf 09.00 uur kon worden ontruimd.

Wurging

De man zegt dat hij in paniek raakte toen hij rond 08.55 uur zijn hond wilde uitlaten. Hij pakte de hondenriem en wurgde daarmee zijn vriendin, die nog in bed lag. Ook wurgde hij haar kat met een schoenveter. Daarna zou hij geprobeerd hebben om de hond en zichzelf om te brengen. Toen dit niet lukte, besloot hij zichzelf aan te geven, zei hij.

Het OM geloofde de man niet. De officier van justitie zei dat de man zijn vriendin opzettelijk had omgebracht. De rechtbank oordeelt dat hier onvoldoende bewijs voor is.

Geen stoornis

De rechtbank vindt een langdurige onvoorwaardelijk gevangenisstraf op zijn plaats, onder meer omdat de man niet aan een stoornis lijdt.