Asscher: koop eerlijke champignons

Aangepast op

Minister Asscher van Sociale Zaken roept consumenten op om alleen champignons te kopen in supermarkten die werken met eerlijke telers. Albert Heijn hoort daar volgens Asscher niet bij.

De minister doet de oproep na een uitzending van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde. Dat liet gisteravond zien hoe werknemers uit Oost-Europa worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt.

'Middeleeuwse toestanden'

Asscher is verbolgen: "Ik wist niet wat ik zag, toen ik hier voor het eerst mee geconfronteerd werd. Zoiets kan toch niet in Nederland."

De minister zegt dat hij en de inspectie tot op het bot gedreven zijn om een eind te maken aan de "middeleeuwse toestanden". Hij roept supermarkten op om alleen eerlijk geproduceerde champignons in te kopen. Onder meer C1000, Coop en Jan Linders doen dat al, zo zegt hij.

Welkom

Hij nodigt de directeur van AH-Nederland uit om samen naar dit onderwerp te kijken. "Kan me niet voorstellen dat hij dan zegt, 'sorry dat is alleen uw probleem'."

AH zegt dat Asscher altijd welkom is. Volgens AH worden alle champignons in de supermarkten eerlijk geproduceerd. Alle bedrijven waarmee AH werkt hebben het fair-producekeurmerk of krijgen dat certificaat volgend jaar, alleen zet AH dat niet op de verpakking. Het bedrijf vindt dat zijn klanten er voetstoots vanuit kunnen gaan dat alles in de winkel voldoet aan hoge maatstaven.

Verzetten

Ook de organisatie die het champignonskeurmerk levert, zegt dat alle bedrijven die aan AH leveren, bona fide zijn. Binnenkort krijgt ook AH zelf het keurmerk, zegt voorzitter Bart-Jan Krouwel van Fair Produce. Volgens hem kan de minister beter kijken naar supermarkten als Aldi, Lidl en Jumbo, omdat die zich tegen elk keurmerk voor champignons verzetten.