Nationale Recherche 'verdwijnt'

Aangepast op

Tien jaar na de oprichting verdwijnt de Nationale Recherche alweer. Met de komst van de Nationale Politie krijgt de "Nederlandse FBI" een andere naam en een andere organisatievorm. Vanaf 1 januari heet de NR dienst landelijke recherche, tot teleurstelling van een deel van de medewerkers.

Volgende week is de Nationale Politie een feit. De 25 regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten worden samengevoegd tot een landelijk politiekorps dat bestaat uit 10 regionale eenheden en een landelijke eenheid.

Voortrekkersrol

De Nationale Recherche is tien jaar geleden ontstaan uit de voormalige kernteams, de Unit Synthetische Drugs en de Unit Mensensmokkel en moest de Nederlandse equivalent van de FBI worden. Er werken inmiddels meer dan 900 mensen bij de NR.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt de NR onder meer de georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Ook cybercrime en kinderporno behoren tot de taken van de Nationale Recherche. De NR heeft verder een voortrekkersrol bij de aanpak van motorclubs als de Hells Angels en de Satudarah.

Opnieuw

Onder medewerkers van de NR is ontevredenheid over de naamsverandering. "De afgelopen tien jaar is de Nationale Recherche een begrip geworden. Vanaf 1 januari moeten we opnieuw beginnen'', zegt een lid van de NR.