Poetin zet krabbel onder anti-adoptiewet

Aangepast op

Er mogen vanaf 1 januari geen Russische adoptiekinderen meer naar de VS. Eerder keurden de Doema en het Russische parlement een wetsvoorstel dat dat uitsluit al goed, nu heeft ook Poetin groen licht gegeven. Ondanks dat onder anderen de Russische minister van Buitenlandse Zaken zijn twijfels uitte, is de wet er toch doorgekomen.

Voor 46 Russische adoptiekinderen komt de afronding van hun procedure net te laat, ze blijven in Rusland. Dat zegt de kinderombudsman van het land. Reden voor het creƫren van de wet is onder meer Dima Jakovlev, een Russisch jongetje dat door zijn Amerikaanse adoptievader in 2009 vergeten werd in een warme auto, hij overleed.

Magnitsky Act

Maar ook de Magnitsky Act, een wet die in Washington werd aangenomen, gooit roet in het eten. Die wet maakt het voor Russen niet mogelijk aan een visum te komen als ze betrokken zijn of zijn geweest bij het schenden van de rechten van de mens. In Rusland werd met grote ontsteltenis gereageerd op die wet en sindsdien duikt het ene na het andere horrorverhaal over Russische adoptiekinderen in de VS op.

Ook het Russische consulaat heeft een rolletje. Dat klaagt steen en been, omdat diplomaten geen contact kunnen opnemen met geadopteerde kinderen uit Rusland die in de problemen zijn geraakt.

Veel Russen waren tegen de nieuwe wet, omdat de kleine Rusjes zo een goede toekomst wordt ontzegd, zo vinden zij.

Door: Jurjen