'Onderzoek misstanden Ryanair'

Aangepast op

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers eist een onderzoek naar vermeende misstanden bij luchtvaartmaatschappij Ryanair.

De prijsvechter doet er alles aan om de kosten laag te houden, maar dat zou ten koste gaan van de veiligheid. Zo zouden piloten door de leiding onder druk worden gezet om zo weinig mogelijk brandstof mee te nemen. Ook zouden vliegers zich niet ziek durven te melden omdat ze bang zijn dat anders bijvoorbeeld hun vakantie niet wordt toegekend.

Voortouw

Voorzitter Evert van Zwol van de VNV is geschokt en vindt dat Ryanair onmiddellijk moet stoppen met deze praktijken. Er zijn geen piloten van Ryanair die lid zijn van de VNV, maar de vakbond is samen met andere vakbonden voor vliegers bezig om ook de Ryanair-piloten te verenigen. "Maar het probleem met Ryanair is dat ze hebben gezegd dat ze nooit zaken zullen doen met vakbonden, dus dat wordt nog een hele klus", zegt Van Zwol.

Vier piloten van Ryanair vertellen vanavond anoniem in een uitzending van KRO Reporter hoe de Ierse luchtvaartmaatschappij de veiligheid van passagiers en personeel in gevaar brengt.

Van Zwol: "Het onderzoek zou het best Europees geregeld kunnen worden, zoals door de Europese veiligheidsinstantie voor de luchtvaart, de EASA. Maar ook de Nederlandse politiek zou daar het voortouw in kunnen nemen. Nederland is een grote speler op luchtvaartgebied, dus dat zou zeker helpen."