Bejubelde Ratan Tata met pensioen

Aangepast op

De gevierde ondernemer Ratan Tata gaat met pensioen. De Indiase zakenman maakte van Tata Group een wereldwijd bedrijf met een miljardenomzet. Hij grijpt zijn 75e verjaardag vandaag aan om het stokje over te dragen aan de relatief onbekende Cyrus Mistry (44).

Tata's imperium produceert tegenwoordig thee en koffie, maar ook software, staal, auto's en alles wat ertussen zit. Hij leidde het bedrijf 21 jaar en bouwde het, onder meer via spraakmakende buitenlandse overnames, uit tot een conglomeraat van meer dan 100 ondernemingen.

Sterk merk

In Nederland is Tata vooral bekend door de overname van het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus in 2007. Daarmee werd het de eigenaar van de voormalige Hoogovens in IJmuiden.

In 1991 nam Ratan Tata de leiding over van JRD Tata, geen familie. Er was een machtsstrijd in de bedrijfstop gaande, maar Ratan Tata kreeg de neuzen dezelfde kant op. Prioriteit was van het wat ouderwetse Tata een sterk merk te maken. Dat lukte: in 2008 riep Business Week Tata uit tot een van de tien innovatiefste bedrijven ter wereld.

Pianospelen

Ratan Tata wordt omschreven als een pionier met een visie en een leider met een passie voor technologie. Hij introduceerde de eerste echt Indiase auto, de Indica. 11 jaar later lanceerde Tata de goedkope auto Nano, al kampt die wel met problemen. Sinds 2008 is het Indiase bedrijf ook eigenaar van de merken Jaguar en Land Rover.

Na zijn pensioen blijft de vrijgezelle Tata zijn tijd besteden aan technologie, zei hij eerder in een interview. Hij wil ook weer pianospelen, zelf gaan vliegen en hij gaat zich richten op filantropische activiteiten.