Recordjaar Rotterdamse haven

Aangepast op

In de haven van Rotterdam zijn nog nooit zoveel goederen overgeslagen als dit jaar. In 2012 passeerde 442 miljoen ton goederen de haven. Dat is 1,7 procent meer dan een jaar eerder.

De groei zat vooral in ruwe olie en olieproducten. Op andere plekken in Europa konden olieraffinaderijen minder ruwe olie bewerken. Daarom werd de raffinage in Nederland opgeschroefd. Ook worden er meer olieproducten via Rotterdam verhandeld.

'Draaipunt'

"Je ziet dat Rotterdam steeds meer een draaipunt wordt voor de wereldhandel. Dat helpt de haven te blijven groeien, want de wereldhandel ontwikkelt zich doorgaans sneller dan de Nederlandse en de Europese economie", laat president-directeur van de haven Hans Smits weten.

Omdat er grote prijsverschillen zijn, loont het bijvoorbeeld om Russische stookolie via de Rotterdamse haven naar Aziƫ te verschepen.

De overslag van containers nam dit jaar licht toe, vooral dankzij de toegenomen export. Maar omdat er in Europa minder staal werd geproduceerd, werd er wel minder erts vervoerd.

Slechte oogsten

Een daling was er ook bij de agrarische massagoederen, zoals granen, zaden en grondstoffen voor veevoer. Dat had vooral te maken met slechte oogsten buiten Europa. Die leidden tot hoge prijzen en minder import van dit soort goederen.

Smits benadrukt dat de groei in 2012 beperkt is gebleven: "De positieve overslagcijfers van dit jaar nemen niet weg dat bij veel bedrijven de winstmarges onder druk staan, men soms rode cijfers schrijft of personeel wordt ontslagen."

Groei

Havenbedrijf Rotterdam verwacht voor volgend jaar een bescheiden groei van ongeveer twee procent. Het bedrijf denkt dat in de jaren daarna de overslag iets sneller zal groeien.