AD: vijf oliebollenkramen 'strafbaar'

Aangepast op

De kwaliteit van de oliebollen in Nederland wordt steeds beter. Dat concludeert het AD in zijn jaarlijkse oliebollentest.

Er zijn volgens de krant nog altijd "koekenbakkers in de verkeerde zin van het woord", maar over de hele lijn worden de bollen steeds beter. De consument is de winnaar, zo staat in een bijlage van maar liefst zestien pagina's.

Toch zijn er vijf kramen waar de bollen zo slecht zijn dat het verkopen ervan volgens het AD als een "economisch delict" zou moeten worden gezien. Ze krijgen allemaal het rapportcijfer 0.

Proevers

Op de 131ste en laatste plaats staat een kraam in Haarlem, nota bene van ene H.J.Bakker. "Grauw van binnen, niet gaar en niet te eten. Wegwezen hier!", luidt het oordeel. Gisteren werd al bekend dat de lekkerste oliebollen van Nederland in Maarssen worden verkocht, bij bakkerij Olink.

Tussen de geproefde bollen zitten grote verschillen. Zo was de zwaarste van de in totaal 2718 geteste bollen 121 gram, de lichtste woog met 61 gram maar net de helft. De vetste bol bevatte 20 procent olie, tegen iets meer dan 5 procent voor de minst vette.

Niet iedereen is blij met de komst van de AD-proevers. "Ik mag ze van mijn baas niet aan u verkopen", kreeg een testpersoon bij een kraam in Goes te horen. De reden: de kraam eindigde vorig jaar in de onderste regionen.