NOS Jaaroverzicht Over de Doden

Aangepast op

Voor het derde opeenvolgende jaar haalt Herman van der Zandt in het NOS jaaroverzicht Over de Doden herinneringen op aan personen die in 2012 zijn overleden. Sommige overledenen zijn wereldberoemd, zoals zangeres Whitney Houston, de eerste man op de maan Neil Armstrong en de Nederlandse filmdiva Sylvia Kristel. Anderen zijn in de schaduw gebleven terwijl hun verdiensten of vindingen veel invloed hebben op ons leven. De Amerikaan Eugene Polley bijvoorbeeld, hij is de uitvinder van de afstandsbediening. Of de Italiaan Carlo Rambaldi, hij ontwierp voor Steven Spielberg het bekendste en ontroerendste ruimtewezen: ET.

P.C. Hooftprijs

Het afgelopen jaar namen we ook afscheid van mensen die aan de wieg stonden van de Nederlandse televisie: Hetty Blok en Piet Römer. Maar liefst drie winnaars van de P.C. Hooftprijs sterven dit jaar: Henk Bernlef, Gerrit Komrij en Rutger Kopland.

Over de doden is geen zwaar programma met daarin volledige levensbeschrijvingen. Het programma legt de nadruk op de nalatenschap en betekenis van de overledenen.

NOS Jaaroverzicht Over de Doden, vrijdag 28 december, 22.30 - 23.25 uur, Nederland 1. U kunt de uitzending ook volgen via nos.nl