Scholieren zien af van tussenjaar

Aangepast op

Veel minder aankomende studenten dan voorheen hebben plannen voor een 'tussenjaar'. Bedrijven die zo'n jaar tussen de middelbare school en studie aanbieden verwachten een tijdelijke terugloop door de invoering van het leenstelsel. De vraag naar taal-studiereizen is al met meer dan 20 procent gedaald.

Leerlingen die nu in hun eindexamenjaar zitten hebben nog recht op een basisbeurs wanneer ze direct gaan studeren. Als ze er eerst een jaar tussenuit gaan, krijgen ze te maken met het nieuwe leenstelsel, waardoor ze geen beurs meer krijgen en meer dan 12.000 euro mislopen.

Extra uitval

De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders zegt dat leerlingen gebaat zijn bij een tussenjaar. Na zo'n jaar weten de scholieren vaak beter wat ze willen. De vereniging voorspelt door de terugloop extra uitval van eerstejaars studenten.

Organisaties die de tussenjaren aanbieden willen dat de politiek een uitzondering maakt voor de leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Zij vinden dat die scholieren niet benadeeld moeten worden als ze een tussenjaar nemen.