De gemeente Haren heeft wel degelijk voorbereidingen getroffen voor een alternatief feest. Dat zegt burgemeester Rob Bats vanavond in de Vijfde Dag (EO). Artiesten, beveiliging en podiumbouwers stonden standby, maar werden op de ochtend voor de rellen afgebeld. "Met de wijsheid van dat moment dacht ik de juiste beslissing te hebben gemaakt", aldus Bats in het programma.

Duizenden relschoppers richtten in september voor ruim een kwart miljoen euro schade in het Groningse dorp Haren aan. Aanleiding was een aankondiging voor een feestje op Facebook, dat werd gekaapt en omgedoopt tot Project X Haren.

Draaiboek

In de Vijfde Dag vertelt een evenementenorganisator dat de gemeente hem een week voor de rellen vroeg een alternatief feest te organiseren, om mogelijke onrust te voorkomen. Hij maakte een draaiboek en kon voor 40.000 euro het alternatieve feest organiseren op een grasveld net buiten Haren. Pas op de dag zelf werd het verzoek om een alternatief feest ingetrokken, zegt de organisator.

Burgemeester Bats noemt 21 september "de zwaarste dag" in zijn werkzame leven. Achteraf had hij het anders willen aanpakken, maar niemand had volgens hem rekening gehouden met vernielingen op deze schaal.

STER reclame