Vijftien procent van alle verkochte woningen is dit jaar verkocht met verlies. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster heeft verzameld op verzoek van de NOS. Het gemiddelde verlies is 25.000 euro.

Er zijn twee keer zoveel huizen met verlies verkocht als vorig jaar. In 2011 werden 7253 woningen met verlies verkocht. Van 1 januari tot en met eind oktober lag bij 13.899 woningen de verkoopprijs lager dan de koopprijs. In 2008 lag dat aantal nog op maar 3500 woningen.

Op verzoek van de NOS heeft het Kadaster ook gekeken naar het aantal woningen dat verkocht is voor minder dan de koopprijs plus tien procent kosten koper. Als de kosten koper worden meegerekend, is dit jaar bijna een kwart (24 procent) van alle verkochte woningen met verlies verkocht. Tot en met oktober zijn in Nederland 90.064 woningen verkocht.

Aparte lening

Een man en zijn vrouw uit Gouda hebben hun woning vorige maand met een verlies van bijna 40.000 euro verkocht. Het stel wil anoniem blijven. Ze kochten de woning acht jaar geleden voor 289.000 euro. Vorige maand verkochten ze de woning voor 250.000 euro. Het huis heeft bijna twee jaar te koop gestaan. Het verlies financieren ze met een aparte lening van de bank.

De familie Van Riessen probeert sinds kort de eigen woning te verkopen. Hun vraagprijs ligt ook onder de oorspronkelijke koopprijs. Maar dat verlies nemen ze graag, want ze hebben een nieuwe woning gekocht die door de crisis enorm in waarde is gedaald. "Twee jaar geleden konden we die woning niet kopen, nu wel."

'Wachten kost ook geld'

Manon heeft haar eengezinswoning in Almere onder voorbehoud verkocht. Twee jaar geleden kocht ze de woning voor 150.000 euro. Nu verkoopt ze de woning alweer omdat ze bij haar vriend intrekt. "Ik kan wel wachten tot ik er een paar duizend euro meer voor krijg, maar dan wachten kost ook geld dus dat doe ik niet". Ze verkoopt de woning nu voor 160.000 euro. Het gedeelte van de kosten koper en de kosten van een enorme verbouwing verdient ze niet terug.

Uit een eerder onderzoek van de NOS bleek dat tot 2011 de meeste eigenaren (57 procent) die met verlies verkochten jonger is dan 35 jaar. Zij hebben hun woning op een hoogtepunt gekocht en moesten de woning in de crisis met verlies verkopen.

STER reclame