Celstraffen in bouwfraudezaak

Aangepast op

In de Limburgse bouwfraudezaak zijn ook in hoger beroep gevangenisstraffen opgelegd. De straffen verschillen nauwelijks van de straffen die de rechtbank had opgelegd.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde een regiomanager van bouwbedrijf Janssen de Jong tot 14 maanden cel. Een oud-directeur moet 12 maanden de gevangenis in. Een oud-ambtenaar van de provincie kreeg 9 maanden celstraf. Een medewerker van het bouwbedrijf krijgt een werkstraf van 150 uur.

Drie ambtenaren van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Nuth zijn ieder veroordeeld tot 8 maanden cel. Een ambtenaar van de gemeente Sittard-Geleen krijgt een werkstraf van 200 uur. Daarnaast mogen ze jarenlang geen ambtenaar zijn.

Volgens het hof hebben de werknemers en ambtenaren giften uitgedeeld en aangenomen, in ruil voor opdrachten of vertrouwelijke informatie. Dat gebeurde in de periode 2004 tot 2009. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot twee jaar geëist tegen de verdachten.

Verzorgde reizen

De regiomanager (39) van het bedrijf kocht volgens het hof ambtenaren om met geld en gratis werkzaamheden in hun privéwoningen en tuinen. Ook betaalde hij een babyborrel, een volledig verzorgde vliegreis, diners, toegangskaarten voor concerten en voetbalwedstrijden en uitstapjes als kleiduivenschieten en quadrijden.

De oud-directeur (52) kocht twee ambtenaren om met geld en een volledig verzorgde vliegreis naar de grand prix in Monaco en een geheel verzorgd bezoek aan een concert van Robbie Williams. Een medewerker (33) kocht een ambtenaar om met gratis verbouwingswerkzaamheden aan zijn woning.

'Integriteit aangetast'

Het hof oordeelt dat door het omkopen van ambtenaren het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig is geschaad. De mannen hebben de wegenbouwmarkt verstoord en hun bedrijf oneerlijk bevoordeeld. De omgekochte ambtenaren hebben volgens het hof de integriteit van de overheid ernstig aangetast.

Eind 2010 kreeg Janssen de Jong van de NMa al een boete van ruim drie miljoen euro voor verboden prijsafspraken.