Poetin gaat adoptiewet tekenen

Aangepast op

De Russische president Poetin heeft gezegd dat hij de omstreden wet gaat tekenen die adoptie van Russische kinderen verbiedt door Amerikanen. De wet werd eerder deze maand al aangenomen door het Russische parlement en de federatieraad.

De wet is ook in Rusland omstreden. Veel Russen zijn boos omdat de wet weeskinderen de kans op een beter leven in een gezin in de VS ontneemt. De leefomstandigheden in Russische weeshuizen zijn naar westerse maatstaven abominabel. Daarnaast zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de wet in strijd is met de grondwet en internationale afspraken.

De wet heeft directe gevolgen voor 46 Russische kinderen van wie de adoptieprocedure bijna is afgerond. Zij moeten nu in Rusland blijven. De afgelopen 20 jaar werden ruim 60.000 Russische weeskinderen door een Amerikaans gezin geadopteerd. Veruit de meeste adoptiekinderen in de VS zijn afkomstig uit Rusland.

Reactie

Poetin wil de wet toch tekenen. Aanleiding voor de wet is de vrijspraak van een Amerikaanse adoptieouder die zijn Russische adoptiekind in een oververhitte auto had achtergelaten, waardoor het overleed. De Russische wet is verder een reactie op Amerikaanse maatregelen tegen Russen die betrokken waren bij mensenrechtenschendingen.

In Rusland verschijnen al weken hartverscheurende verhalen over hoe slecht het is gesteld met geadopteerde Russische kinderen in de VS. Het consulaat klaagt er daarnaast over dat diplomaten geen contact mogen hebben met Russische adoptiekinderen die in de problemen zijn geraakt.

De VN-kinderorganisatie Unicef zegt dat er in Rusland zo'n 740.000 kinderen leven zonder ouders. Slechts 18.000 Russische gezinnen hebben zich opgegeven om een kind te adopteren. Het aantal Amerikaanse gezinnen dat Russische kinderen adopteert is overigens de laatste jaren wel gedaald.