Onrust om onkruid op Floriade

Aangepast op

Op het terrein van de Floriade in Venlo is een hardnekkig onkruid ontdekt, dat problemen kan opleveren voor boeren en tuinders. Het gaat om de knolcyperus die de oogst van een perceel onverkoopbaar kan maken.

Het Productschap Akkerbouw trekt aan de bel en vraagt de Floriade iedereen te waarschuwen die producten heeft geleverd of gekocht.

Het onkruid kan zich snel verspreiden. Als een boer de knolcyperus bijvoorbeeld tussen zijn aardappelen vindt, kan de hele partij niet worden verkocht aan het buitenland, zegt het productschap.

"Degenen die planten en gewassen voor de Floriade hebben aangeleverd en aan het eind weer mee naar huis hebben genomen, moeten worden gewaarschuwd". Het productschap wil de Floriade helpen om alle informatie te geven hoe het knolletje het best bestreden kan worden om financiƫle problemen voor boeren en tuinders te voorkomen.

'Was bekend'

De Floriade wist dat de knol in de grond zat. De organisatie zegt dat het hele terrein in 2006 grondig is schoongemaakt, maar dat er kennelijk toch wat onkruid is achtergebleven. De Floriade benadrukt dat de knol alleen op een beperkt perceel voorkomt.

De knolcyperus is in de jaren zestig met een partij gladiolen uit de VS in Limburg terechtgekomen en heeft zich vandaar door Nederland verspreid.

Volgens het productschap was het bij de organisatoren van de Floriade bekend dat het hardnekkige onkruid in de grond van de Floriade zit. Er werd aanvankelijk geen alarm geslagen omdat iedereen ervan uitging, dat alle land- en tuinbouwproducten op het terrein zouden blijven staan. Dat blijkt nu niet het geval te zijn.