Zware straf voor handel in 'fout hout'

Aangepast op

Houthandelaren die na maart nog illegaal hout verkopen, worden zwaar gestraft. Ze kunnen volgens het ministerie van Economische Zaken een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van 79.000 euro krijgen.

Bovendien riskeren de handelaren dat ze hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten. Vanaf 2013 mag illegaal gekapt buitenlands hout niet meer in Nederland worden verkocht. Dat is een uitvloeisel van een akkoord van de EU-landen uit 2010 over een importverbod van illegaal gekapt hout.

Nederlandse handelaren moeten vanaf 3 maart aantonen dat ze hun hout legaal hebben gekocht. Als uit de papieren blijkt dat ze toch een illegale partij hebben liggen, kunnen ze worden vervolgd. Ook bedrijven die hout verwerken, zoals kozijnfabrieken, zijn verplicht om legaal ingevoerd hout te gebruiken.

Importverbod

"Het importverbod helpt de ontbossing tegen te gaan. Het zorgt zo voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen en van de mensen die voor hun dagelijkse behoeften van bossen afhankelijk zijn", zegt staatssecretaris Dijksma.

In Nederland zijn ongeveer 5000 bedrijven die onder de nieuwe wet vallen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat controleren of ze zich aan de nieuwe regels houden.