Jaaroverzicht 2012: Project X Haren

Aangepast op

NOS op 3 staat de laatste 5 dagen van 2012 stil bij 5 onderwerpen die wij tekenend vonden voor 2012. Vandaag: het Project X-feest in Haren.

Bekijk de visualisatie van Liselotte Heesbeen en Amber Welboren:

Project X. Wat een leuk feestje had moeten worden, liep uit op een grote relpartij. Een meisje uit het Groningse Haren maakte een Facebook-event aan voor haar zestiende verjaardag, maar vergat die op privé in te stellen. Gevolg: duizenden aanmeldingen van mensen die ook wel zin hadden in een feestje.

De gemeente Haren liet geen kans onbenut om zeggen dat er geen feestje zou komen, maar het was te laat: Haren kon zich opmaken voor een eigen Project X, vernoemd naar de gelijknamige Amerikaanse film.

Sfeer sloeg om

Hoewel Project X gemoedelijk begon, sloeg de sfeer al snel om. Relschoppers vernielden lantaarnpalen, verkeersborden en winkels, en gingen met de politie op de vuist. Een aantal mensen werd mishandeld, waaronder een man van 84 die in zijn eigen huis werd geslagen met een stoeptegel. De gemeente zit met een kwart miljoen euro aan schade, en dan is de schade van bedrijven en particulieren nog niet eens meegerekend.

Social media hadden een belangrijke rol bij het 'feest'. #ProjectX was voor, tijdens en na het feest trending topic. Achteraf werd een heuse #HarenHackathon georganiseerd om in kaart te brengen wat er op Twitter en Facebook gebeurde.

Wie is verantwoordelijk?

Een van de belangrijkste vragen is: wie is er verantwoordelijk voor Project X? De gemeente Haren, de media, de politie en ME, social media of de relschoppers? Een onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen zoekt op dit moment nog uit wat er allemaal misging.

Door: Maarten