Krant VS komt met lijst wapenbezit

Aangepast op

Duizenden mensen in de staat New York zijn woedend op een lokale krant die een overzicht heeft gepubliceerd van wapenbezitters. The Journal News heeft een overzichtskaart afgedrukt waaruit blijkt wie een wapenvergunning heeft.

Het dagblad heeft de gegevens bij de lokale autoriteiten opgevraagd in verband met het bloedbad van eerder deze maand in Newtown. Daar schoot Adam Lanza twintig schoolkinderen dood en zeven volwassenen, onder wie zijn moeder. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Intimiderend

In het overzicht van The Journal News kan iedereen zien wie er in zijn directe omgeving een pistool of een revolver bezit. Andere wapens zijn niet in de lijst opgenomen omdat de krant die informatie niet kreeg.

De autoriteiten in Westchester, Rockland en Putham hebben de informatie verstrekt omdat de krant zich beriep op het recht op vrijheid van informatie.

De boze wapenbezitters zeggen dat de krant onverantwoordelijk, gevaarlijk en zelfs intimiderend is door het overzicht te publiceren. Sociale media verwijzen hun lezers naar de site van The Journal News. Die wordt inmiddels druk bezocht.