'Paspoorten-Piet' (81) overleden

time icon Aangepast

Voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Piet de Visser is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij zat tien jaar in de Kamer, van 1981 tot 1991. Hij werd vooral bekend door zijn strijd voor een fraudebestendig paspoort. Het leverde hem de bijnaam Paspoorten-Piet op.

De Visser werd geboren in 1931 in Rotterdam. Na zijn studie economie werkte hij onder meer voor de PTT, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Sociale Zaken.

Tussen 1966 en 1970 was hij gemeenteraadslid in Monster. Ook was hij vier jaar lang vicevoorzitter van het PvdA-gewest Rotterdam.

Protest

In 1981 belandde hij in de Tweede Kamer. Hij behoorde tot de linkervleugel van de PvdA-fractie. Vanuit zijn christelijk levensovertuiging was hij principieel tegen kernwapens. Dit bleek onder meer bij een stemming over een motie voor afschaffing van kernwapentaken van het Nederlandse leger. De PvdA-fractie stemde tegen de motie, De Visser voor. Ook bij andere stemmingen week hij geregeld af van de fractielijn.

Zijn bijnaam Paspoorten-Piet dankt hij aan de Paspoortaffaire in 1988. De Staat had de productie van een nieuw fraudebestendig paspoort uitbesteed aan een particulier bedrijf. Dat kon zijn verplichtingen niet nakomen.

De Visser stelde hierover voortdurend kritische vragen aan CDA-staatssecretaris Van der Linden. Na een parlementaire enquĂȘte moesten Van der Linden en VVD-minister Van Eekelen aftreden, omdat het nieuwe paspoort niet fraudebestendig bleek.

Tien jaar na zijn vertrek uit de Kamer was hij opnieuw in het nieuws. Uit protest tegen de bezuinigingen op de WAO verliet hij de PvdA en werd lid van GroenLinks.

Piet de Visser overleed vorige week woensdag in zijn woonplaats Rotterdam.

STER Reclame