Persprijs voor Amour en Kauwboy

Aangepast op

'Amour' van regisseur Michael Haneke is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2012. Dat meldt de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF). De beste Nederlandse film van het jaar was volgens de critici de jeugdfilm 'Kauwboy'.

'Amour', over een bejaard stel van wie de vrouw een herseninfarct krijgt, won eerder al een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.

Op de tweede plaats eindigde het Deense drama 'Jagten' van regisseur Thomas Vinterberg. Mads Mikkelsen won al talloze prijzen voor zijn vertolking van een leraar die zijn leven in elkaar ziet storten als hij ten onrechte van seksueel misbruik wordt beticht.

De Nederlandse winnaar 'Kauwboy' vertelt over de vriendschap tussen een jongetje en een vogel. De tweede plaats in de jaarlijst van de critici was voor de tragikomedie 'De Marathon', over vier veertigers die om hun garage te redden de marathon van Rotterdam moeten uitlopen.

Het is de tiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren ging de titel naar 'The Dark Knight' (2008), 'Let the right one in' (2009), 'Toy Story 3' (2010) en 'Drive' (2011).