Nationale titel Berga op kunstijs

Aangepast op

Ingmar Berga heeft op het kunstijs van de Vechtsebanen in Utrecht voor de tweede keer de nationale titel op de marathon voor zich opgeëist.

In de slopende race namen, nadat eerdere vluchtpogingen waren geneutraliseerd, na negentig ronden zes man een ronde voorsprong: Berga, Bart de Vries, Frank Vreugdenhill, Mart Bruggink, Timo Verkaaik en Jouke Hoogeveen.

Bruggink kwam ten val en Verkaaik bleek moegestreden, zodat er na het afsprinten van de gelosten nog vier man streden om de titel.

Van dat kwartet toonde Berga zich de snelste sprinter. De 28-jarige Drent, die in 2007 ook de titel pakte, bleef De Vries en Hoogeveen voor.

Superbenen

"Alles was raak, ik had veel over maar ik moest het natuurlijk nog wel even afmaken", aldus Berga na afloop. "Ik had gewoon superbenen, ik voelde me zo goed."

Het was de eerste zege voor Berga van dit seizoen: "Ik had dit jaar één keer eerder meegezeten in een kopgroep en toen liep het niet goed af. Het is lastig, de druk was groot: je moet het afmaken. Maar ik win liever deze wedstrijd dan tien andere."