Betogers bezetten snelweg Irak

Aangepast op

Voor de vierde dag op rij demonstreren soennitische moslims in Irak tegen de voornamelijk sjiitische regering van premier Maliki. Tienduizenden demonstranten hebben de snelweg bezet die Bagdad verbindt met Syrië en Jordanië.

In de provincie Anbar, ten westen van Bagdad, wonen voornamelijk soennitische moslims. Zij voelen zich buitenspel gezet door de regering en beschuldigen de premier ervan een wig te willen drijven tussen soennieten en sjiieten.

Arrestatie

Het protest laaide op na de arrestatie van de tien lijfwachten van de soennitische minister van Financiën Issawi vorige week. De beveiligers werden gearresteerd vlak nadat president Talabani na een hersenbloeding was opgenomen in een ziekenhuis in Duitsland.

De Koerdische president is een belangrijke schakel tussen de sjiieten en soennieten in Irak. Er wordt gevreesd voor escalatie nu hij er niet is om de kalmte te bewaren.

Veroordeling

Issawi verscheen bij de demonstratie in een konvooi van gepantserde SUV's. Hij veroordeelde de aanval op zijn kantoor waarbij zijn lijfwachten werden gearresteerd als een politieke zet.

De minister beschuldigde de regering van onrechtvaardigheid, marginalisering, discriminatie en het meten met twee maten. Ook noemde hij de politisering van het rechtssysteem en het gebrek aan respect voor de wetten en de grondwet. Door al deze factoren zijn de soennitische wijken in Bagdad veranderd in grote gevangenissen omgeven door beton, zei Issawi.