'Geen Russische adoptiekinderen meer naar de VS'

Aangepast op

Een bijzondere adoptiewet in Rusland is woensdag door het parlement daar aangenomen. Die wet maakt het voor Amerikanen verboden om Russische kinderen te adopteren. De wet was al eerder door de Doema aangenomen (soort van Tweede Kamer), maar is nu ook unaniem door het Russische parlement goedgekeurd. Alleen Poetin moet de wet nog ondertekenen.

De wet heeft direct gevolgen voor 46 Russische kinderen van wie de adoptieprocedure bijna was afgerond. Die blijven voorlopig in Rusland, zegt de Russische kinderombudsman.

Dima Jakovlev

De wet is vernoemd naar Dima Jakovlev: een geadopteerd Russisch jongetje dat in 2009 overleed doordat zijn Amerikaanse adoptievader hem vergat uit de auto te halen tijdens een warme dag. Dat is niet de enige aanleiding voor de nieuwe wet: onlangs nam Washington de zogeheten 'Magnitsky Act' aan. Die wet maakt het voor Russen onmogelijk aan een visum te komen als zij betrokken zijn bij het schenden van mensenrechten.

De Magnitsky Act leidde in Rusland tot grote woede en sinds enkele weken duiken er allerlei dramatische verhalen op over hoe slecht geadopteerde Russische kinderen het in de VS hebben. Ook het Russische consulaat doet hieraan mee: die klaagt steen en been omdat diplomaten geen contact mogen opnemen met geadopteerde kinderen uit Rusland die in de problemen zijn geraakt.

Poetin

De cijfers spreken die dramatische verhalen tegen. In de afgelopen twintig jaar zijn er ongeveer 65.000 Russische kinderen in de VS geadopteerd. Bijna twintig van hen zijn overleden: door geweld of door ongelukken. De laatste jaren is de adoptie van Russische kinderen in de VS afgenomen: het gaat nu om zo'n 1000 kinderen per jaar.

Veel Russen zijn tegen de nieuwe wet. Russische kinderen worden op die manier een goede toekomst ontzegd, zo vinden zij. Alleen Poetin kan de invoering van de wet nog tegenhouden. Of hij gaat tekenen is niet duidelijk; de president heeft zich daar nog niet over uitgelaten.