Adoptiewet door parlement Rusland

Aangepast op

In Rusland is een omstreden wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt door het parlement aangenomen. De Federatieraad stemde er unaniem mee in, nadat de wet eerder al door de Doema was aangenomen. Nu moet president Poetin de wet nog ondertekenen.

De wet is genoemd naar Dima Jakovlev, een Russische peuter die door Amerikanen was geadopteerd. Het jongetje kwam in 2008 in Virginia om het leven nadat zijn vader hem negen uur in een auto in de gloeiende zon had achtergelaten. De vader werd vrijgesproken van dood door schuld.

De Russische wet is een reactie op Amerikaanse maatregelen tegen Russen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen, de Magnitsky Act.

Demonstratie

Buiten het parlementsgebouw in Moskou werd gedemonstreerd tegen de adoptiewet. Critici zeggen dat de wet Russische weeskinderen de kans ontneemt op een beter leven in de VS. De afgelopen 20 jaar zijn meer dan 60.000 Russische kinderen door Amerikanen geadopteerd. Een aantal demonstranten werd opgepakt en de omgeving rond het parlementsgebouw werd afgezet.

Ook in de Russische politiek is het adoptieverbod omstreden. De minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de wet in strijd is met de Grondwet en met internationale afspraken. Of Poetin de wet gaat ondertekenen is niet duidelijk. De president heeft zich daar nog niet over uitgelaten.

De wet heeft direct gevolgen voor 46 Russische kinderen, van wie de adoptieprocedure bijna was afgerond. Zij blijven nu in Rusland, zo heeft de Russische kinderombudsman gezegd.