Officieel onderzoek naar groepsverkrachting in New Delhi

Aangepast op

De Indiase autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in New Delhi. Een gepensioneerde rechter gaat 'de blunders' aan de kant van de Indiase overheid onderzoeken en zal kijken wie verantwoordelijk gehouden kan worden. Dat meldt de BBC.

Het aangekondigde onderzoek volgt na grootschalige protesten in de Indiase hoofdstad. De protesten zijn al sinds afgelopen weekend bezig en ontstonden nadat het nieuws over de groepsverkrachting van de 23-jarige geneeskunde studente naar buiten kwam. Twee weken geleden werd zij een uur lang in een rijdende bus verkracht en mishandeld. Ook haar vriend werd door medepassagiers mishandeld. Na de verkrachting werd het tweetal uit de bus gegooid.

Licht verbeterd

Het meisje ligt sindsdien in kritieke toestand in het ziekenhuis. De directeur van het ziekenhuis heeft laten weten dat haar toestand lichtelijk is verbeterd, maar dat deze nog steeds kritiek is te noemen.

Inmiddels zijn de buschauffeur en vijf andere mensen aangehouden in de zaak. Maar daar blijft het dus niet bij. Een officieel onderzoek moet gaan uitwijzen welke autoriteiten er verantwoordelijk zijn voor het drama en welke misstappen de politie heeft begaan. Twee politieagenten zijn in ieder geval al geschorst.

Geblindeerde ramen

Eerder kondigde de Indiase regering al maatregelen aan die het voor vrouwen veiliger moeten maken op straat. New Delhi wordt in de volksmond al 'rape city' genoemd en daar moet nu eens iets aan gedaan worden. Zo komt er meer toezicht 's nachts, mogen bussen geen geblindeerde ramen meer hebben en moeten buschauffeurs vaker gecontroleerd worden.