Chef militaire politie Syrië loopt over

Aangepast op

Het hoofd van de Syrische militaire politie heeft zich aangesloten bij de oppositie tegen president Assad. Via de Arabische zender al-Arabiya zegt generaal Jassem al-Shallal afstand te nemen van het Syrische leger omdat het de bevolking niet langer beschermt.

Het leger is alleen nog maar bezig met moord en vernietiging, aldus Jassem die zich naar eigen zeggen nu ophoudt bij de Turks-Syrische grens. Sinds het begin van de opstand in Syrië in maart 2011 zijn er al tientallen generaals overgelopen. Jassem bekleedde een van de hoogste posten in het leger.

Granaataanval

De generaal zei ook dat nog meer hoge militairen de zijde van de oppositie willen kiezen, maar niet de kans krijgen omdat ze nauwgezet in de gaten worden gehouden door Assads regime.

In de provincie Raqqa in het noorden van Syrië zijn twintig doden gevallen bij een granaataanval door regeringstroepen, meldt het verzet vandaag. Onder de slachtoffers zouden acht kinderen zijn. De oppositiestrijders hebben als bewijs een video-opname gemaakt van een lange rij met bloed besmeurde lijken op dekens.

45.000 doden

De strijd in Syrië heeft tot dusver aan meer dan 45.000 mensen het leven gekost, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Deze organisatie van de oppositie zegt zich te baseren op een netwerk van medici en activisten in Syrië zelf. Het overgrote merendeel van de doden zijn burgerslachtoffers.