Kritiek op lijst met adressen wapenbezitters

Aangepast op

Een krant in de Amerikaanse staat New York heeft flinke kritiek gekregen nadat het een lijst publiceerde van mensen uit de buurt die een wapen thuis hebben liggen. Op de lijst staan de volledige namen én adressen van de wapenbezitters. Ook is er een interactieve kaart waarop je kunt zien waar, wie en hoeveel wapenbezitters er bij jou in de buurt wonen.

De veelzeggende titel van het artikel in Journal News luidt 'The gun owner next door: What you don't know about thé weapons in your neighbourhood'. De krant kreeg de namen en adressen via de Amerikaanse versie van het Wob-systeem (Wet openbaarheid van bestuur). Als je een wapen bezit, moet je jezelf en je wapen registreren. Op die manier was het voor de krant makkelijk om achter alle gegevens te komen. Alleen het type wapens kwam ze niet te weten.

Verwarde man

Als reden voor de publicatie wordt de recente schietpartij in Newtown genoemd. Hierbij kwamen 20 kinderen en zeven volwassenen om het leven. "We wisten dat de publicatie van de database controversieel zou zijn, maar we voelden ons naar onze lezers verplicht zoveel mogelijk informatie over wapenbezit in de omgeving te geven, vooral in het licht van de schietpartij in Newtown", zo verklaart CynDee Royle, de vice president van Journal News. Zo staat er bijvoorbeeld ook een 77-jarige man die al jaren 'verward' is op de lijst. Zijn buren hebben het recht dat te weten, aldus Journal News.

Maar controversieel is de lijst zeker. Sinds het artikel online staat, is er een golf van kritiek over de krant heen gekomen. "Snappen de idioten van Journal News niet dat ze ook een kaart voor criminelen hebben gemaakt die nu makkelijk huizen van mensen kunnen vinden waar géén wapens liggen waarmee bewoners zichzelf kunnen beschermen?", schrijft een lezer op de website.

Privacy

Andere mensen maken zich zorgen om de privacy van de mensen wiens namen zijn gepubliceerd. "Jullie hebben rechters, politieagenten, gepensioneerden politieagenten en FBI-agenten op de lijst staan. Natuurlijk hebben zij een wapenvergunning. Nu jullie laten zien waar ze wonen, hebben jullie ze in gevaar gebracht!"

'Bushmaster'

Een opmerkelijke ontwikkeling in deze context is de populariteit van AR-15, de zogenaamde 'Bushmaster', als kerstcadeau. Het semi-automatische wapen blijkt mateloos populair als cadeau, zo melden verschillende wapenwinkels. De AR-15 is een van de wapens waarmee de schutter het bloedbad in Newtown aanrichtte. Veel mensen vrezen dat het wapen daarom uit het assortiment gehaald wordt, en willen er voor die tijd nog eentje kopen.