Geen slechte, maar juist goéde kijkcijfers kersttoespraak

Aangepast op

Geen slechte, maar juist goéde kijkcijfers voor koningin Beatrix. Volgens cijfers van Stichting KijkOnderzoek heeft de kersttoespraak van de koningin meer kijkers getrokken dan voorgaande jaren.

Dit jaar keken er op Eerste Kerstdag ruim 1.140.000 mensen naar de koninklijke kerstrede. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren, ondanks dat de toespraak al op Kerstavond op internet te bekijken was. Eerder berichtte verschillende media, waaronder de NOS, dat de kerstrede juist minder kijkers had getrokken. Dat klopt niet. In die telling waren alleen de kijkers van Nederland 1 meegerekend. De toespraak werd ook op Nederland 2 uitgezonden, en bij elkaar opgeteld was er wél sprake van een hoog aantal kijkers; zelfs 53.000 meer dan vorig jaar.

In de herhaling werd de toespraak ook goed bekeken: met 640.000 kijkers waren het er zelfs twee keer zoveel als in 2011.

Vertrouwen

Onderwerp van de toespraak was dit jaar 'vertrouwen'. De koningin benadrukte vooral het vertrouwen in Europa: de EU heeft volgens haar vrede en welvaart gebracht. Daarnaast bedankte koningin Beatrix de bevolking voor de steun die haar familie heeft gekregen na het ongeluk met haar zoon Friso.

Uitlekken

De kijkcijfers zijn dus niet beïnvloed door het feit dat de toespraak op Kerstavond al op internet te bekijken was. De toespraak stond volgens de Rijksvoorlichtingsdienst op 'stand-by' op de server van rijksoverheidsvideo.nl. De RVD zegt dat er gerommeld moet zijn met de numerieke codes.

De ontdekker van de video, Anne Jan Roeleveld, spreekt dit tegen en zegt dat hij alleen de datum-getallen in oude video's veranderd heeft. De RVD heeft gezegd de zaak te zullen onderzoeken. Het is trouwens niet voor het eerst dat de RVD in verlegenheid wordt gebracht met het uitlekken van bestanden: eerder lekte de Miljoenennota op soortgelijke manier uit.