Comeback oudgediende in Japan

Aangepast op

In Japan heeft het parlement ingestemd met de benoeming van Shinzo Abe tot premier. Zijn Liberaal Democratische Partij (LDP) boekte eerder deze maand een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. Samen met een kleine coalitiepartij heeft de conservatieve LDP een tweederde meerderheid in het Japanse Lagerhuis.

De 58-jarige Abe is een oudgediende in de Japanse politiek. In 2006 werd hij ook premier, maar toen trad hij al binnen een jaar af. Zijn beleid stuitte op veel verzet en hij raakte ook verwikkeld in een reeks van schandalen. Abe heeft gezegd te willen leren van de tegenslagen van toen.

Monetaire maatregelen

De nieuwe premier wil door monetaire maatregelen de positie van de yen te verzwakken. Het wordt dan voor Japanse bedrijven makkelijker om hun producten te exporteren. Beleggers zijn positief over zijn aantreden. De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot op de hoogste stand in negen maanden. De yen daalde juist in waarde ten opzichte van de dollar.

Verder kiest Abe voor de harde lijn in de geschillen met China en Zuid-Korea, als het gaat om de zeggenschap om een aantal eilandjes waarop meerdere landen aanspraak maken.

Japan maakt een periode van politieke instabiliteit door. Abe is de zevende premier in zes jaar.