VS wil Zuid-Korea drones leveren

Aangepast op

De Amerikaanse regering wil Zuid-Korea vier geavanceerde drones leveren. Zuid-Korea heeft hier jaren geleden al om gevraagd. Toen ging het niet door, omdat de levering in strijd zou zijn met een internationaal wapenverdrag. Het bericht dat de VS nu wel wil leveren, komt twee weken na de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea.

Het Pentagon schrijft in een toelichting dat Zuid-Korea de drones nodig heeft als het in 2015 zelf verantwoordelijk wordt voor het verzamelen van militaire inlichtingen over Noord-Korea. Nu wordt dit nog hoofdzakelijk gedaan door de VS.

De Global Hawk-drones kunnen vanaf 18 kilometer hoogte beelden en andere informatie verzamelen en rechtstreeks verzenden, zowel overdag als 's nachts.

Raketten

In 2008 zei de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Gates dat levering in strijd was met het Missile Technology Control Regime (MTCR). Dit verdrag verbiedt de export van raketten die met een lading van 500 kilo een afstand van meer dan 300 kilometer kunnen overbruggen.

Het Amerikaanse congres moet de levering van de Global Hawks nog goedkeuren.

Lancering

Het voornemen om de Global Hawks nu wel te leveren, komt twee weken nadat Noord-Korea een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Deze lancering was in strijd met een VN-resolutie uit 2009.

De VS en andere landen vrezen dat de raket ook een kernwapen kan vervoeren. Zuid-Korea maakte deze week bekend, dat de Noord-Koreaanse raket een bereik heeft van 10.000 kilometer, voldoende om de Amerikaanse westkust te bereiken.

Met de eventuele levering is een bedrag van 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro) gemoeid. Daarbij is ook de training van Zuid-Koreaans personeel inbegrepen.