Schutter VS was 'gek op moorden'

Aangepast op

De man die in de VS maandag twee brandweermannen doodschoot, was gek op moorden en wilde zoveel mogelijk mensen doden. Dat blijkt uit een brief die hij achterliet.

De 62-jarige William Spengler uit Webster in de staat New York had met een typemachine een brief opgesteld die de politie heeft gevonden nadat de man zelfmoord had gepleegd. In de brief stond onder meer: "Ik moet me gaan klaarmaken om te zien hoeveel huizen in de buurt ik kan platbranden en om te doen wat ik het leukste vind; mensen doodmaken".

Bushmaster .223

Volgens de politie heeft de man hetzelfde soort wapen gebruikt als de schutter in de school van Newtown ruim een week geleden: een Bushmaster semi-automatisch geweer met een .223 kaliber.

De brandweermannen kwamen af op een brand die door Spengler zelf in zijn eigen huis en in een auto was aangestoken. Spengler lag de brandweermannen als een sluipschutter op te wachten.

Het was niet de eerste keer dat Spengler een moord beging. In 1981 bekende hij dat hij zijn 92 jaar oude oma had doodgeslagen met een hamer. Daarvoor zat hij tot 1998 een gevangenisstraf uit.