Al eerder lekken bij overheid

Aangepast op

Voor de tweede keer in anderhalf jaar is de overheid in verlegenheid gebracht door het uitlekken van een internetproductie.

Gisteravond vond een internetgebruiker de kersttoespraak van koningin Beatrix. De video stond klaar op een overheidssite. De man kreeg toegang door iets te veranderen aan de cijfercode in het internetadres.

De man twitterde over zijn ontdekking, waardoor de inhoud veel vroeger bekend werd dan de bedoeling was.

Verkeerde handen

September vorig jaar ging het op vergelijkbare wijze mis met de Miljoenennota. Het bedrijf dat dit stuk online moest zetten, gebruikte bij een test per ongeluk de echte Miljoenennota. Ook werd een voor de hand liggend internetadres gebruikt.

Een dag later gebeurde hetzelfde met de begroting van de gemeente Utrecht.

Vorig jaar zomer wisten Iraanse hackers in te breken bij het bedrijf dat de websites van de Nederlandse overheid beveiligde. Het bedrijf, Diginotar, droeg onder meer zorg voor de beveiliging van DigiD.

Toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken kon niet uitsluiten dat gegevens van burgers in verkeerde handen waren gekomen. Voor zover bekend is dat niet gebeurd.

De overheid zegde het vertrouwen in Diginotar op en het bedrijf ging failliet. Donners opvolger Plasterk zet binnenkort een commissie aan het werk om de beveiliging van overheidssystemen te onderzoeken.