Leiders spreken kerstwensen uit

Aangepast op

Paus Benedictus heeft in Rome het Urbi et Orbi uitgesproken, de traditionele zegen over de stad Rome en de wereld. In meer dan zestig talen, waaronder het Nederlands, wenste hij de mensen een zalig en gelukkig kerstfeest. Hij vroeg de ruim 60.000 gelovigen op het Sint Pietersplein hun hart te openen voor God en nooit de hoop op vrede op te geven.

De paus riep ook op tot een einde van het geweld in Syrië en in andere conflictgebieden, waaronder Mali, Congo en Nigeria.

Gisteravond droeg de paus de kerstmis op. Ook daarin riep hij gelovigen op om meer ruimte voor God te vinden "in hun snelle levens met de laatste elektronische gadgets".

Olympische Spelen

In Bethlehem verzamelden zich gisteravond tienduizenden mensen bij de Geboortekerk, waar Jezus Christus zou zijn geboren. Daar sprak aartsbisschop Twal van Jeruzalem zijn steun uit voor een Palestijnse staat. "Deze Kerst vieren we de geboorte van Jezus en de geboorte van de staat Palestina", zei hij tijdens de avondmis, die ook werd bijgewoond door de Palestijnse president Abbas.

De Duitse bondspresident Gauck roept vanavond in zijn kersttoespraak op tot meer naastenliefde en solidariteit. Gauck refereert onder meer aan de geweldsincidenten die dit jaar tot veel opschudding leidden. "Duitsland heeft niet alleen daadkrachtige politici nodig, maar ook betrokken burgers", aldus de president.

Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië staat in haar kerstrede stil bij de Olympische en Paralympische Spelen, die deze zomer in Londen werden gehouden. Volgens de koningin hebben de sporters alle Britten geïnspireerd met hun toewijding en enthousiasme voor de sport. De toespraak van Elizabeth wordt voor het eerst uitgezonden in 3D.