De Kerstman schrijft altijd terug

Aangepast op

Door Mattijs van de Wiel, vanaf de Poolcirkel, Finland

Het is een van de vaste attracties voor de tienduizenden toeristen die ieder jaar naar het ijzige Lapland afreizen om de kerstman te ontmoeten. Precies op de Poolcirkel staat het postkantoor van de kerstman. Een officieel filiaal van de Finse posterijen, maar wel in een houten blokhut met open haard. Het personeel is verkleed als elfen, een soort grote kabouters. Zij zijn de hulpjes van de kerstman.

Voor de post-elfen is dit de drukste periode van het jaar. Ze ontvangen in december zo'n half miljoen brieven uit de hele wereld, gericht aan de kerstman. Hoe het kan weten ze ook niet, maar het komt allemaal aan, ook al staat er alleen `aan de kerstman' op de envelop. Er zijn zelfs brieven uit Tahiti en uit Angola. Op een of andere manier weten ook postbedrijven in die landen dat ze dit soort brieven naar Finland moeten doorsturen.

De post-elfen lezen alles en zorgen ervoor dat zoveel mogelijk kinderen de komende maanden een antwoord krijgen. Ook kinderen die te veel vragen. Er kwam een keer een verlanglijst van 160 kantjes binnen.

Het zijn trouwens niet alleen kinderen die brieven schrijven. De economische crisis is duidelijk te zien in de post van dit jaar. Er zijn ook radeloze volwassenen die de kerstman een brief sturen om hem te vragen om een baan.

Vanavond is Met Het Oog op Morgen geheel gewijd aan Finland. Daar is ook de reportage van Mattijs van de Wiel over het kerstman-toerisme in Finland te horen. Radio 1, 23.00 uur.