Door verslaggever Henrik-Willem Hofs

Ondanks de crisis is de skyline van Rotterdam nog steeds in beweging. Naast de Erasmusbrug verrijst een nieuwe kolos van 150 meter hoog.

De Rotterdam, niet te verwarren met het voormalige stoomschip, is met 160 duizend vierkante meter oppervlak het grootste gebouw dat op dit moment in Europa wordt gebouwd. En dat is bijzonder in tijden van diepe crisis.

Groen licht

Het gebouw kent een lange historie. In 1998 ontwierp Rem Koolhaas het gebouw. Maar pas in 2009 kwam er groen licht voor de bouw. De gemeente Rotterdam besloot toen 25 duizend vierkante meter kantoorruimte te gaan huren. Het was de laatste flinke zet die de projectontwikkelaars nodig hadden.

Vreemd genoeg stonden de Nederlandse bouwers niet in de rij. "Ze vonden de prijs te laag en hadden werk genoeg", zegt projectleider Mischa Molsbergen. Een Duitse aannemer kreeg de klus.

Voetbalveld

Het megagebouw telt 60.000 vierkante meter kantoorruimte, 240 appartementen (koop en huur) en 285 hotelkamers. Op de oppervlakte van een groot voetbalveld.

Als het eind 2013 in gebruik genomen wordt, kunnen er tegelijkertijd 5000 mensen wonen en werken. Het is dan het dichtstbevolkte stukje Nederland.

STER reclame