Paus: maak ruimte voor God

Aangepast op

Paus Benedictus heeft mensen opgeroepen om ruimte voor God te vinden in hun snelle levens met de laatste elektronische gadgets. Dat deed hij in de nachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome voor zo'n 10.000 mensen. De mis kon door miljoenen mensen ter wereld worden gevolgd, want die werd in veel landen rechtstreeks uitgezonden op tv.

"Hoe sneller we ons kunnen verplaatsen, hoe efficiënter onze tijdbesparende apparaten, des te minder tijd we hebben. En God? Die vraag lijkt nooit urgent. Onze tijd is al helemaal gevuld'', zei de paus.

We zijn volgens de paus zo 'vol' van onszelf dat er geen ruimte over is voor God: "En dat betekent dat ook voor anderen geen plaats is; voor kinderen, voor de armen, voor de vreemdeling''.

Israël

De 85-jarige Benedictus riep ook op een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Arabische conflict en de burgeroorlog in Syrië.

In Bethlehem waren duizenden pelgrims naar de nachtmis in de Geboortekerk gekomen, die staat op de plaats waar Jezus zou zijn geboren. Onder de bezoekers was de Palestijnse president Abbas.