Tegen de politieman die vorige maand een 17-jarige jongen doodschoot op station Hollands Spoor in Den Haag is vandaag aangifte gedaan wegens moord. De familie van het slachtoffer is naar het Openbaar Ministerie gestapt.

De familie van Rishi Chandrikasing wil dat de zaak voor de rechter wordt gebracht, ongeacht wat de uitkomst is van het onderzoek van de rijksrecherche. Dat heeft de advocaat van de nabestaanden, Michel van Stratum, gezegd.

Aanklacht

De familie kiest volgens de raadsman bewust voor de zwaarste aanklacht, moord. "De ernst van het feit is duidelijk. Rishi was minderjarig, was nooit veroordeeld voor vuurwapenbezit en stond voor zover de familie weet bij de politie niet bekend als vuurwapengevaarlijk. Hij heeft de politiemensen niet bedreigd met een vuurwapen en toch is hij doodgeschoten. Er zijn geen minder ingrijpende middelen als pepperspray of een waarschuwingsschot gebruikt.''

Volgens Van Stratum heeft de familie geen vertrouwen in het Openbaar Ministerie in Den Haag en moet een ander parket het onderzoek overnemen. "Het onderzoek staat onder leiding van de hoofdofficier in Den Haag en die zit aan één tafel met de korpschef en de burgemeester van Den Haag. Hij kan dus niet onafhankelijk zijn'', stelt Van Stratum.

Gelekte informatie

De aangifte is ook gericht tegen de persoon die de bewuste zaterdagochtend bij de politie meldde dat hij door Rishi met een vuurwapen was bedreigd. Volgens Van Stratum is er sprake van een valse melding, met het noodlottige gevolg dat een politieman Rishi neerschoot.

Ook tegen de politie en de gemeente hebben de nabestaanden aangifte gedaan.

Volgens de familie zijn na de dood van Rishi persoonlijke gegevens gelekt naar de media, waardoor het beeld ontstond dat de jongen een crimineel verleden had. De gelekte informatie is niet juist, zegt Van Stratum. "Hij is niet veroordeeld voor betrokkenheid bij een steekpartij en ook klopt het niet dat hij een avondklok had toen hij werd neergeschoten.''

Een woordvoerster van het OM bevestigt de aangifte van de familie. "Zoals iedere aangifte wordt deze ook in behandeling genomen." Volgens haar heeft hoofdofficier van justitie Korvinus vrijdag al aan de familie laten weten dat de leiding van het strafrechtelijk onderzoek niet aan een ander parket wordt overgedragen. "Dat verzoek is afgewezen. De officier die het onderzoek leidt, is vanzelfsprekend onafhankelijk'', stelt de woordvoerster.

Hollands Spoor

Ze bevestigt wel dat berichten in de media dat Rishi veroordeeld zou zijn geweest voor een steekpartij onjuist waren. "Die zaak tegen hem is geseponeerd. De aangifte naar het lekken van de informatie zal worden afgesplitst om het onderzoek naar het schietincident niet te vertragen.''

Rishi Chandrikasing werd zaterdagochtend 24 november op het perron van het station Hollands Spoor door een politieman neergeschoten en overleed later in het ziekenhuis.

De politie was gealarmeerd door een melding van een man dat hij in het station door iemand met een vuurwapen was bedreigd. Chandrikasing had geen wapen bij zich, zo bleek later. De politieman die het dodelijke schot loste, is door de rijksrecherche aangemerkt als verdachte.

STER reclame