Eerste Kerstdag 10.13 uur: eerste ruzie

Aangepast op

Voor een traditionele kerstviering moet je in Groot-Brittannië zijn. En daar horen ook ruzies bij. De eerste ruzie is op Eerste Kerstdag om 10.13 uur. Dat blijkt uit een onderzoek van Travelodge onder 2000 Britse gezinnen.

Veel tijd om te herstellen hebben de ruziemakers niet, want na deze vroege confrontatie gaat het om 12.42 uur weer mis. Dan klaagt 38 procent van de kinderen over de cadeaus, de verkeerde uiteraard. En bijna de helft van de ondervraagden geeft toe dat ouders het tussen 13.00 en 15.uur met elkaar aan de stok krijgen - omdat paps te veel gedronken heeft en mams stresst over de kalkoen.

Hints

En dan is de dag natuurlijk nog niet over. Gemiddeld komt om 14.23 uur de kerstdis op tafel en een uur later is het weer tijd voor jawel, ruzie. Zoveel eten en drank op een dag is ook hét recept voor avondvullende herrie in de tent. Dat begint om 18.05 uur, als de strijd om de afstandsbediening losbarst. De gemoederen zijn nog niet bedaard of de hel breekt los om 19.25 uur, als de oudere gezinsleden hints proberen te spelen.

Nét voor het slapengaan, om 22.15 uur, is het weer raak. Reden? Niks anders dan nog meer alcohol en een nog vollere buik.

Dankbaar

Los van de kalkoenstress is dit scenario waarschijnlijk ook pijnlijk herkenbaar aan deze kant van de plas. Volgens een relatiepsycholoog zijn de ruzies onvermijdelijk omdat mensen die elkaar normaal weinig zien, nu een hele dag op elkaars lip zitten. Haar tip: relax en zorg dat je plezier hebt. "Hou je verwachtingen reëel en wees dankbaar voor de tijd die je met je familie hebt."

Fijne Kerst dus!

Door: Helen